Wijkkrant editie 3-2023

Van de redactie

Het is op het moment van schrijven van dit welkomstwoordje al een dikke week warm tot bijna tropisch warm in ­Nederland. ­Meestal is het nog dragelijk dankzij een briesje vanaf de Noordzee; althans in Aldlân.

We zijn nog niet halverwege 2023, toch moeten we nummer 3 (van vier per jaar) al weer persklaar zien te krijgen. Zodat u dit nummer nog kunt lezen voor de school­vakanties in het noorden beginnen.

Deze wijkkrant bewijst regelmatig zijn bestaansrecht. Twee eerdere oproepen voor nieuwe activiteiten in het wijkcentrum hebben al deelnemers opgeleverd: 

voor krachttraining voor ouderen (pag. 5) en voor naailes (pag. 7).

Naast vele vaste rubrieken vindt u in dit nummer een nieuwe ­kennismaking met leerlingen en docenten van de ­Internationale Schakelklas (ISK) (pag. 18 en 19).

Bovendien beginnen we aan een korte nieuwe serie van vier afleveringen over ‘de buren’ van Aldlân (pag. 17): Brandweer, Fier, Politie en de Penitentaire Inrichting Leeuwarden,  bekend als gevangenis 
‘De Marwei’. In deze eerste aflevering gaat het over de ‘jongste’ buur, Fier. Daarvan gaat de voorgeschiedenis overigens al weer 45 jaar terug.

Helaas zijn twee collega-redactieleden naar elders verhuisd. Daarom is de redactie op zoek naar enige versterking. 

Voor het eerst sinds lange tijd staat de naam van redacteur Annie Hoekstra hier trouwens niet onderaan. Zij geniet van een welverdiende vakantie.

Hoe dan ook van onze kant weer enig leesplezier gewenst, al dan niet in ­(subtropische) warmte.

Namens de redactie.

Gerrit van der Meer


Van het bestuur…

Door het bestuur van Wijkorganisatie Aldlân – Het wordt nu wel iets rustiger in het wijkcentrum. Als dit blad in de bus ligt zijn een aantal activiteiten gestopt voor het zomerseizoen. 

Toch stopt niet alles. Er is nog genoeg te doen voor de mensen die thuisblijven. Wij zijn er nog wel voor de koffie-inloop met een gratis bakje dinsdag- en donderochtend, de Haakgroep op dinsdagochtend, ’s middags Ontmoeten en Meedoen en voor de Biljarters blijven we ook open.

Krachttraining voor Senioren en Yoga gaan ook door met hun sportactiviteiten in de zomer. Ook voor de jongeren stopt niet ­alles, maar er zal wel wat aangepast zijn. Dus nog genoeg te doen. De Bingo zal weer in oktober starten. Voor de presentatie zoeken we nog steeds een goede vervanger voor Ronnie. Wie durft dit aan?

Klaverjassen begint op 1 september om 14.00 uur. We verwachten 3 tafels te kunnen vullen, misschien zelfs 4 tafels. In september zal er ook een naailes in de agenda staan. Ondertussen zijn we bezig om voor Burendag, 23 september, iets leuks te organiseren voor de kinderen. Wil jij ook meedenken en/of meehelpen?

Wat mis jij bij het Wijkcentrum? Laat het ons weten: secretariaat.aldlan@gmail.com Kijk ook eens op de website van het wijkcentrum: https://wijkcentrumaldlan.blogspot.com/


Krachttraining voor Senioren

Door Krachttraining voor Senioren – Je begint met een warming-up en eindigt met een ademhalings­oefening. Je verbetert balans en kracht. De deelnemers vinden vooral de variatie heel leuk. Zelfs het geheugen wordt getraind. De stoel is dichtbij. Als het niet meer lukt dan ga je even zitten. De groep bestaat uit mannen en vrouwen. We willen graag meer leden.

Paul de Boer geeft de lessen en is 21 jaar. Hij zit in het laatste jaar van het Cios en heeft zijn diploma meer bewegen voor ouderen gehaald. In september begint hij met de opleiding ­Fysiotherapie. Paul vindt het belangrijk om voldoende aandacht te kunnen geven aan de groepsleden. Iedereen is welkom, op elk niveau. Krachttraining voor Senioren blijft doorgaan in de zomer.

Maandag 10.00-11.00 uur Prijs 4,50 met gratis bakje koffie Eerste les is gratis.

Wil je meedoen? Kom eens langs. Gezellig.


Burendag voor kinderen

Door Angelique Borghuis – 23 september tussen 10.00-13.00 uur gaat het Wijkcentrum Burendag organiseren voor de kinderen in de buurt. GRATIS!

Rond het wijkcentrum worden de kinderen in leeftijdsgroepen verdeeld: 2-5, 6-9 en 10-12 jaar. Hollandse Spelletjes zoals spijkerpoepen, touwtrekken, zaklopen, enz. Daarnaast gaan we een springkussen en stormbaan huren. Binnen worden een aantal creatieve ­activiteiten georganiseerd, zoals een kaartje maken voor de andere buren. Ranja is gratis. Voor het eten zal een kleine bijdrage worden gevraagd. We zijn dus heel wat van plan en we kunnen zeker nog wel wat hulp gebruiken. Heb jij deze zaterdag tijd om ons te helpen met het klaarzetten van alles, begeleiden van de spelletjes/knutselen/springkussens, ranja schenken, opruimen enz. We horen het graag. Ook als je nog leuke ideeën hebt, horen we het graag. Geef het door!

Met vriendelijke groet,
Angelique Borghuis
Secretaris wijkcentrum Aldlân
https://wijkcentrumaldlan.blogspot.com


Stichting Boezemvriendinnen

Door Angelique Borghuis – Ja we zijn ondertussen een stichting geworden. Wat in oktober 2021 is ­begonnen als een idee, is nu uitgegroeid tot een echte stichting. Het doel: BH inzamelen voor vrouwen die door financiële ­omstandigheden een BH niet kunnen betalen.

8 Mei hebben ze in Nieuwkoop (Zuid-Holland) een Pas-Party georganiseerd. 23 vrouwen hebben ze daar blij kunnen maken met 2 BH’s en goed advies. We zijn ook erg blij met de ­samenwerking met het wijkcentrum. Wij hebben daar nu een ruimte waar we de BH’s kunnen bewaren. Maar ook voor een overleg of sorteren kunnen we gebruik maken van de ruimtes in het wijkcentrum. En bij de deur staat een container waar de BH’s in ­gedoneerd kunnen worden.

Voor informatie kunt u kijken op onze prachtige website gratis gemaakt door Mark it Zero https://boezemvriendinnen.nl Hier kunt u ook de data en plekken vinden waar de Pas-Party’s gehouden worden. Als je vragen hebt of iemand kent die een BH nodig heeft, mail ons dan. Schroom niet.

info@boezemvriendinnen.nl
Angelique Borghuis
Secretaris Boezemvriendinnen (en Wijkcentrum Aldlân)


Naailes

Door Gerda Nijp – Na de oproep op Facebook waren er al snel 10 belangstellenden voor de naailes van Gerda Nijp. Gerda is textielkunstenares en heeft de jurken gemaakt voor de mobiele paskamers van de ­Boezemvriendinnen. In mei en juni heeft ze 2 lessen gegeven op woensdagavond om 19.00 uur. Ze gaat in ­september hiermee door.

We vragen ons af of nog meer mensen belangstelling hebben voor de naailes. Gerda wil dan kijken of er nog een dag (donderdag) bij kan. De naailes is geschikt voor beginners, maar is ook geschikt voor mensen die meer willen leren. Ze neemt zelf een aantal naaimachines mee, maar het is het beste als jij je eigen naaimachine meeneemt. Eventueel heeft Gerda wel wat stoffen en garen voor een kleine prijs. Wil jij nou eindelijk zelf leren om je broek ­korter te maken of een leuk jurkje voor je dochter, geef je dan op.

19.00-21.00 uur, 2e woensdag van de maand. Start 13 ­september.
Prijs 7,50 per keer. Je kunt je opgeven via: gerda@gerdanijp.nl


Mohagana – Ondernemer in the spotlight

Door Monique Werners-Nazir – Energetisch councellor en plantaardige voedingsdeskundige

Wie ben ik?
In de jaren 70 kwam ik vanuit een mooi Zuid-Amerikaans land een paar duizend kilometer verderop terecht in het weidse Friesland.  Wat een mooie combinatie tussen spiritualiteit en nuchterheid. Ik hou daarvan.  In mij herberg ik mijn verschillende “roots” waardoor ik vanuit verschillende perspectieven naar de wereld en de verschillende dimensies kijk.

Wat doe ik in mijn praktijk?
In mijn praktijk breng ik jaren van diverse opleidingen, cursussen, workshops en levenservaring samen. In de praktijk maak ik gebruik van voetreflex-massage, handreflex-massage, chakra- massage, coachen, counsellen, intuïtieve ontwikkeling, healing, New Paradigm MDT, bespelen van de sjamanistische drum, het geven van voedingsadviezen en maak ik gebruik van verschillende tarotkaarten, kristallen en etherische oliën.

Coaching
Mijn coaching-stijl is erop gericht om het beste van de coachee naar boven te halen. Ik coach gericht op de doelen die de coachee wil behalen. Dit kan soms weerstand bij de coachee oproepen ­omdat hij het net even anders ziet. Zoals ik het zie is er een ­diamant die hier en daar nog wat bijgeslepen mag worden. De coaching is een kortdurend en doelgericht traject.

Counselling
Met counselling duiken we de diepte in. We gaan kijken waar de coachee tegen aan loopt, wat daaronder ligt. Wat er onder ligt is vaak niet meteen duidelijk. Wij mensen zijn kampioen in het niet kijken naar onze innerlijke wereld, waar hele processen zich afspelen. De coachee neemt bepaald gedrag van zichzelf voor lief en als gewoon. Een beetje van “zo ben ik nu eenmaal”. Dit kan zijn op het gebied van werk, studie, privéleven of gezondheid. Maar ook dat je voelt dat je vastloopt en niet meer weet welke stappen er nog gezet kunnen worden. Zolang het veranderen van een patroon niet aangepakt wordt, zal de coachee terugkerende ­ dé-jà vu momenten ervaren.

New Paradigm MDT
Met NPMDT geef ik energetische behandelingen waarbij ik door het onbewuste van de cliënt geleid wordt naar die plekken waar de blokkades zitten. Door middel van directe handoplegging op die plekken kan er vastzittende energie vrijkomen en beter gaan stromen. Tijdens en na de behandeling worden de vrijgekomen plekken, waar eerst de blokkades zaten, opgevuld met positief stromende energie.

Monique Werners-Nazir
Intuïtief en spiritueel healer, counsellor en coach
info@mohagana.nl www.mohagana.nl


Hoe ziet de dag van een wijkagent eruit?

Door Nadja Pijper – Die vraag krijg ik regelmatig. Een makkelijke vraag zou je zeggen, met een niet zo ­makkelijk antwoord. Geen dag is hetzelfde. Tweewekelijks hebben we op het bureau met collega-wijkagenten van Cluster Zuid een overleg. Cluster Zuid is, zoals de naam zegt, het zuidelijke gedeelte van de gemeente Leeuwarden, vanaf de spoorlijn bij de CCF. Dat zijn dus niet alleen de zuidelijke wijken van Leeuwarden, maar ook de zuidelijke 22 dorpen van de gemeente. Tijdens de overleggen bespreken we wat er speelt in ons cluster en of er eventueel extra inzet nodig is vanuit de politie, of externe partners.

Extra inzet zou kunnen betekenen dat er op een bepaalde plek extra controles uitgevoerd moeten worden, om het probleem duidelijker in beeld te krijgen. Ook word ik wel uitgenodigd door ketenpartners, zoals scholen, sociale wijkteams of zorginstellingen, om samen een casus te bespreken.

Gelukkig zit ik niet de hele dag te vergaderen. Ik ga ook in de auto of op de fiets de wijk in. De ene dag ga ik op visite bij een bewoner in de wijk, die het wat moeilijk heeft zichzelf staande te houden in de maatschappij. Op een ander moment ga ik dinsdagmorgen naar het Wijkcentrum om een praatje te maken met buurtbewoners en een lekker bakje koffie. Als ik ‘s avonds werk, zoek ik altijd even contact met de jeugd in de wijk. Zo leren ze mij kennen en ik hen.

Verder ga ik in contact met mensen die mij een bericht hebben gestuurd voor het geven van advies. Dit kan echt van alles zijn. Een heleboel van de meldingen die bij mij binnenkomen zijn helemaal niet voor de politie, maar samen met de mensen kijk ik bij welke instantie ze wel terecht kunnen met hun vragen en/ of problemen. Mijn ervaring is dat een heleboel zaken die een probleem lijken, al opgelost kunnen worden door met elkaar te communiceren. Dus mensen ga vooral met elkaar in gesprek als er onenigheid of frustraties zijn met een ander.

Groeten Nadja, de wijkagent.
Tegenwoordig ook beschikbaar op Instagram: wijkagent_leeuwarden_zuid


Nieuws van IKC Willem Alexander

Door IKC Willem Alexander – Diep in de grond zit een bol. Een bollebollebolle, dikke bol Zijn stengel kruipt naar boven naar de zonnezonnenonne, warme zon Langer, langer, langer groeien en opeens een knop! O, wat gaat die bloeien, bloeien. Iedereen bloeit op!

Met dit lied begonnen we laatst onze IKC-avond voor ­ouders van peuters en kleuters. Het thema op deze avond was ­“zelfstandigheid en ontwikkeling” en dat we kinderen daarbij moeten helpen. Daarom was het ook mooi om deze gezamenlijke avond te houden. Want net als een “bol” heeft een kind ook een voedzame omgeving nodig (aarde, zon, water) om te kunnen groeien. En deze omgeving zijn we met elkaar. Professionals van het IKC, ouders, maar natuurlijk ook “jullie” als wijk. (IKC=Integraal Kindcentrum: één organisatie waarin opvang en onderwijs en evt. andere partners uitgebreid samenwerken)

Verbinding
In een eerdere wijkkrant riepen wij al op om kennis te maken en zien hoe we samen zaken kunnen oppakken. Dit is gelukt. ­Inmiddels hebben we contact gehad met onze collegaschool IKC de Weide, met de kerk en met medewerkers van bv. het wijkgebouw of wijkteam en wijkagent. Ook is er een pril plan om iets te doen met een wandeltocht/lessenserie rondom de kunstwerken in de wijk. Ook komen wel eens omwonenden iets vragen of ons tippen over zaken die op het plein gebeuren, wat eigenlijk niet moet. Fijn om samen verantwoordelijk te zijn voor onze omgeving. We besteden nu ook samen aandacht aan “stille armoede”. Een aantal gezinnen van ons IKC krijgt nu bv wekelijks een ­ontbijttas. Maar hier is misschien wel meer nodig? U mag ons hier best bij helpen. Want kinderen leren beter met een volle maag en met een fijne omgeving. Iedereen bloeit op.

Subsidie voor méér bewegen/gezonde school
IKC Willem Alexander heeft vorig jaar vanuit de gemeentelijke Kansen voor Kinderen-subsidie een extra bedrag ontvangen voor een innovatief project. Ons project ging over méér ­beweging bieden aan kinderen. We hebben hier o.a. ons plein voor opgeknapt en uitdagende beweegtoestellen en -gedeeltes op het plein ingericht. In mei kwam de gemeente kijken hoe dit project verloopt en of dit ook breder uitgezet moet worden. Zij waren erg onder de indruk van het plein, maar ook van de nu al zichtbare resultaten. Kinderen spelen actiever op het plein, zowel onder als na schooltijd. Dit kan zolang het hek open is. Ook fijn dat kinderen dan samen spelen met de kinderen van de BSO of dat er gezamenlijke beweegactiviteiten (workshops) zijn.

Nieuwe peuter/kleuter-bibliotheek en nieuwe Speelleergroep.
We hadden in de middenruimte al een mooie schoolbibliotheek, maar inmiddels is er een uitbreiding geweest speciaal voor de jongere kinderen. Een aantrekkelijke bieb, met een mooie achtergrond en natuurlijk veel (prenten)boeken. We willen als school zo graag het lezen stimuleren. Leest u met ons mee? Ook het lokaal van onze SpeelLeergroep is opgeknapt. Nieuwe kleuren, nieuw meubilair. Het ziet er weer als nieuw uit. Welkom!

Leren en anders leren
Op IKC Willem Alexander vinden we leren belangrijk. Daarom zit je tenslotte ook op school. Kinderen leren rekenen, taal en lezen en wereldoriëntatie. Maar we vinden andere zaken ook belang­rijk om te leren. Zo hadden we laatst met de hele school een “Grote Rekendag”. Alle kinderen werden creatief uitgedaagd om ­speciale sommen uit te rekenen. Niet rijtjes of gewone sommen…maar écht opdrachten waarbij kinderen moesten overleggen en ­samenwerken. Ook besteden we aandacht aan Kunst en Cultuur. Dit doet onze ateliercoach, maar ook zijn er regelmatig thema’s op school. Zo hebben de kleuters het deze week over “muziek” en zijn ze druk zelf aan het muziek maken en experimenteren met instrumenten. Meester Johan kwam zelfs langs met een grote tuba en de ­kinderen gingen al marcherend door de kleuterafdeling. Bij gezond bewegen hoort ook gezonde voeding. De ­onderbouw en de peuters besteden hier veel aandacht aan tijdens de smaaklessen en het rook de laatste weken ook lekker in de school omdat kinderen van groep 7 en 8 een gezonde lunch voor elkaar maakten. Lekker leerzaam dus.

Met vriendelijke groet,
Johan Meesters


Nieuws van Wijkpanel Aldlân

Door Wijkpanel Aldlân – We hebben weer een aantal nieuwtjes voor u op een rijtje gezet…

In februari zijn door de gemeente een tweetal informatieavonden georganiseerd over de mogelijke risico’s van stalen gasleidingen in woningen. Stalen gasleidingen kunnen roesten en verroeste leidingen kunnen gaan lekken. Dat kan een gevaarlijke situatie opleveren. De gemeente adviseert eigenaren van woningen daarom om de gasleidingen te laten controleren door een erkend installateur. Belangrijk voor de bewoners in onze wijk is dan ook om dit dringende advies op te volgen. Stalen gasleidingen hebben een levensduur van ca. 40 jaar. Het advies vanuit het Wijkpanel is om tot vervanging over te gaan. Inmiddels is door een groep verontruste wijkbewoners een werkgroep gevormd om in gesprek te gaan met de gemeente. Hoe kunnen we komen tot een zo veilig mogelijke situatie in onze wijk? Samen met het Wijkpanel wordt eind juni gesproken met de verantwoordelijke wethouder in deze, Hein de Haan. Wanneer u dit leest heeft het gesprek dan ook al plaats gevonden. Voor de uitkomsten en meer informatie ­verwijzen we u naar de websitelink: Aldlan.nl/gasleidingen.

Bewonersinitiatieven
Bewonersinitiatieven zijn ideeën van bewoners met als doel om de wijk beter en gezelliger te maken. Het Wijkpanel kan u daarbij helpen, maar ook financieel ondersteunen. Een mooi voorbeeld van een bewonersinitatief zijn de nieuwe houten beelden in de wijk. Ook is het Wijkpanel samen met bewoners inmiddels bezig om speelvoorzieningen in de wijk te verbeteren. Voor meer informatie ga naar de website Aldlan.nl/bewonersinitiatieven.

Verfraaien meterkasten in de wijk
In de laatste week van juni worden twee meterkasten (Viaduct en Aronskelk) door xxx058 beschilderd. De gekozen ­voorstellingen zijn de bloemen van de straatnamen. Mocht dit goed ­uitvallen, dan wil het Wijkpanel dit op meer meterkasten in de wijk ­uitvoeren.

Overlast deelscooters en fietsen
Regelmatig ontvangt het Wijkpanel opmerkingen over deel­scooters en fietsen. Door de gemeente Leeuwarden is hiervoor inmiddels een vergunningenkader opgesteld. Voor u als bewoner zijn onder andere belangrijke punten:

• Om de toegankelijkheid van voetpaden of looproutes voor voetgangers, kinderwagens en rolstoelgebruikers te ­garanderen, dient hinderlijk parkeren van deelvoertuigen te worden voorkomen en derhalve altijd een doorgang van minimaal 1,20 m beschikbaar te zijn.

• De vergunninghouder zorgt dat hinderlijk of foutief geparkeerde deelvoertuigen en omgevallen deelvoertuigen binnen 24 uur na een melding of klacht worden verwijderd of correct worden geparkeerd.

Voor klachten over verkeerd geparkeerde deelscooters en fietsen kunt u dit altijd melden via 14058 (telefoon, app of web).


Fier: de ‘jongste buur’ van Aldlân

Door Gerrit van der Meer – Aan de ‘overkant’ van de Aldlânsdyk zijn vier belangrijke instellingen gevestigd, die alle vier veel te maken hebben met (on-)veiligheid. Van west naar oost: brandweer Fryslân, Fier in de Veilige Veste, politie Fryslân en de penitentiaire inrichting Leeuwarden, voorheen ‘gevangenis De Marwei’. In een serie artikelen gaat Wijkkrant Aldlân bij deze vier organisaties langs.

In dit nummer aandacht voor ‘de jongste buur’ van Aldlân, de organisatie Fier, voorheen Fier Fryslân en in 1978 begonnen als ‘Vrouwenopvang Fryslân’. Het hoofdgebouw is een voormalig politiebureau, de politie kreeg twee nieuwe gebouwen, tussen Fier en ‘de gevangenis’ in. “Al ús wurk hat te krijen mei (de gefolgen fan) geweld”, vertelt woordvoerster Willemijn van Dam. “De measte slachtoffers binne famkes en froulju, mar wy hawwe yn Ljouwert, op in oare lokaasje, ek opfang foar jonges.” Bovendien zijn er tegenwoordig ook ­vestigingen in Rotterdam en Capelle aan de IJssel. Geweld kan uiteenlopende vormen hebben. Denk aan seksueel geweld, mensenhandel, gedwongen prostitutie. En de laatste jaren neemt het ‘online bedreigen’ sterk toe, vertelt Willemijn. “As Fier besykje wy ditsoarte ûntwikkelingen foar te kommen, mei foarljochting bygelyks. It betsjut ek dat ús organisaasje meigean moat yn de technyske ‘online’ ûntwikkeling.” De cliënten bestaan niet alleen uit slachtoffers van geweld, ook getuigen en plegers van geweld kunnen hulp krijgen van Fier. Aanvankelijk was de naam ‘Fier Fryslân’, maar tegenwoordig is het een landelijke organisatie, met ongeveer 500 medewerkers (inclusief circa 50 stagiars) én bijna 150 vrijwilligers. Ongeveer 350 mensen werken in Leeuwarden (behalve aan Holstmeerweg 1 ook op andere, veelal ‘anonieme’ plekken in de Friese hoofdstad). ­Anderen werken in of vanuit de ‘Veilige Veste’ in Capelle aan de IJssel, oftewel de regio Rotterdam-Rijnmond. Fier wordt deels betaald met overheidsgeld en door ­zorgverzekeraars. “Mar wy hâlde ús ek dwaande mei ûnderwiis en partisipaasje. Dêrom kin Fier net sûnder donaasjes, bygelyks fan bedriuwen, stichtingen en fûnsen”, legt Willemijn uit. Het gebouw van Fier heeft de naam ‘Veilige Veste’: de meisjes en vrouwen die er worden opgevangen, verblijven er soms wel een jaar. “Wy besykje dizze kliënten wer selsfertrouwen te jaan, ­aktiviteiten mei harren te ûndernimmen, kursussen te folgjen, soargje dat sy selsstannich yn de maatskippij fierder kinne”, legt Willemijn uit. Een voorbeeld hiervan is de tuin bij Fier, waar zowel cliënten, ­beroepskrachten als vrijwilligers aan de slag zijn. Het is ook een speeltuin, voor kinderen. Willemijn: “Hjir ferbliuwe ek (jonge) memmen mei bern. Foar dy bern is der de boarterstún.” Die ­kinderen krijgen ook onderwijs aangeboden, zo nodig eerst intern, maar zo snel mogelijk op een reguliere school in Leeuwarden. Het aantal cliënten van Fier varieert uiteraard, maar groeit nog altijd. “Al gau in peartûzen yn ‘t jier”, schat Willemijn. Fier heeft net als veel organisaties in de zorgsector flink wat vacatures. ­Alleen in Leeuwarden al dertien, op de dag van het vraaggesprek met Willemijn (9 juni 2023). “Dus as der ynwenners fan Aldlân ­belangstelling hawwe: sjoch mar ris op ús webside www.fier.nl “, merkt Willemijn op.

Fier is bovendien 24 uur per dag bereikbaar, zeven dagen per week, dankzij de website www.chatmetfier.nl . “Want helpfragen beheine har net ta de kantoartiden, fansels. Soms moat der ek midden yn ‘e nacht help bean wurde!” Behalve digitaal, vindt de belangstellende ook informatie in een magazine van Fier. Daarin komen betrokkenen aan het woord, zoals (voormalige) cliënten, ouders van cliënten, medewerkers en vrijwilligers. Dat magazine staat trouwens ook op de website.


ISK Internationale Schakelklas

Door Internationale Schakelklas – Een ISK is een Internationale Schakelklas voor leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. We hebben leerlingen uit verschillende landen, zoals: Syrië, Irak, Eritrea, Somalië, Oekraïne, Aruba, Afghanistan, Jemen, Polen. Het doel van de ISK is om leerlingen voor te bereiden op het regulier onderwijs, zoals bijvoorbeeld het vmbo, havo of mbo. Het belangrijkste vak is Nederlands. Daarnaast hebben de leerlingen rekenen, sport, handvaardigheid, muziek en tekenen. De leerlingen blijven gemiddeld 2 jaar op de ISK en stromen dan door. Ze stellen zich graag aan u voor in de wijkkrant.

Ik ben Rojin.
Ik ben 17 jaar oud. Ik kom uit Kurdisch. Ik woon in Leeuwarden. Ik vind het leuk op de isk. Nederland is een prachtig land er is vrijheid, het allerbelangrijkste, de mensen zijn erg positief, idereen lacht. Nederland is een land waar iedereen gelukking zal zijn. Ik heb hele goede gedachten over mijn school om een nieuwe taal te leren.

Mijn naam is Hugo.
Ik ben 14 jaar oud en ik woon in Leeuwarden met mijn moeder en mijn zussen. Ik kom uit Portugal en ik vind Nederlands heel leuk. Mijn hobby’s zijn gamen en anime kijken. In de toekomst wil ik graag computerprogrammeur worden. Ik vind sportdag het leukst. Ik leerde een beetje Nederlands te spreken.

Hallo, ik ben Sofia Pavliuk.
Ik ben 15 jaar oud, maar ik word over twaalf dagen 16. Ik kom uit Oekraïne. Nu woon ik in Leeuwarden, in een vluchtelingencentrum met mijn moeder en broer. Mijn broer gaat ook naar school, maar waar kinderen nog geen 12 jaar oud zijn. Ik studeer hier in ISK. Onze school is erg goed. Ik vind het hier leuk. Er zijn veel activiteiten op deze school. Een daarvan vond ik erg leuk en herinnerde ik me, namelijk schaatsen. In de toekomst denk ik dat ik journalist word. Nederland is een heel leuk en mooi land. Er is een hele mooie zee. Hallo!

Mijn naam is Berber Weiland.
Ik werk als onderwijsassistent op de ISK en heb het daar ­ontzettend naar mijn zin. Als onderwijsassistent help ik de docent in de klas. De instructies herhalen voor wie het niet begrijpt, vragen beantwoorden, verbeteren, gesprekken oefenen etc. In de intakeklas zijn er soms leerlingen die nog geen woord Nederlands kunnen. Dan is het leuk om te merken dat je, met non-verbale communicatie en wat hulp van medeleerlingen als vertaler, er toch uit kunt komen. Daarnaast doe ik nog veel meer dingen, zoals workshops geven, de kledingmarkt coördineren, een huiswerkuur. Genoeg afwisseling. Leerlingen hebben zeer diverse ­achtergronden: van nooit naar school geweest tot bijna een ­middelbare school diploma. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is een grote motivatie en doorzettingsvermogen. Wat het werk zo fijn maakt is dat je elke dag iets voor iemand kunt betekenen. De sfeer is gezellig en persoonlijk, om te kunnen leren is een gevoel van veiligheid belangrijk. Daarnaast wordt er ­natuurlijk ook hard gewerkt!

Mijn naam is Dilek.
Ik ben 14 jaar oud. Ik kom uit Turkije. Ik woon in Leeuwarden met mijn ouders en mijn broer en zus. Mijn hobby is elektrische gitaar spelen. Ik leer Nederlands en de elektrische gitaar. Mijn lievelingsvak is muziek. Ik wil forensisch expert worden. Nederland is een prachtig land.

Ik ben Sulaaf.
Ik ben 15 jaar. Ik kom uit Syrië, Kurdi Afrin. Ik woon in Wytgaard met mijn tante. Mijn hobby is voetbal. Ik vind sportdag leuk. Ik leer de Nederlands taal. Ik vind sport leuk. Ik wil dokter worden. Ik vind in de dorp is mooi en stil.

Mijn naam is Paula Durjava-Westra.
Ik werk nu een jaar als docent Nederlands/NT2 op de ISK aan de Hempserweg. Naast deze baan werk ik als docent Nederlands op Piter Jelles YnSicht, een vmbo-school in de Leeuwarder wijk Nijlân. Toen de oorlog vorig jaar in Oekraïne uitbrak, ben ik tijdelijk ‘ingevlogen’ om les te geven op de ISK en dat beviel zo goed, dat deze aanstelling is voortgezet. Inmiddels geef ik niet alleen les aan de Oekraïense leerlingen, maar aan leerlingen met allerlei verschillende nationaliteiten. De leerlingen op de ISK willen ontzettend graag de Nederlandse taal beheersen en zijn dan ook bijna allemaal erg ijverig en gedreven. Daarnaast zijn ze natuurlijk ontzettend lief en gedragen ze zich zeer respectvol. Ik vind het ontzettend mooi om deze leerlingen les te mogen geven. En is het niet alleen lesgeven, maar ook het bieden van een luisterend oor en eigenlijk ook veiligheid en geborgenheid. Je bouwt echt een band met de leerlingen op.

Mijn naam is Tasnim.
Ik ben 14 jaar. Ik kom uit Syrië. Ik woon in Franeker met mijn ­familie. Mijn hobby is koken. Het leukste dat ik op school gedaan heb is museumbezoek. Ik leer Nederlandse taal. Ik vind de ­docenten heel lief en ik kan ze begrijpen wat ze bedoelen. Ik weet niet wat ik wil worden omdat ik wil eerst de taal afmaken. Het is mooi en rustig in mijn dorp.

Mijn naam is Zaid.
Ik kom uit Syrië, maar ik ben geboren in Saoedi-Arabië. Ik ben 15 jaar oud. Ik woon in Feanwâlden met de familie van mijn tante. Ik zit nu in de ISK Leeuwarden. Ik word piloot of tandarts of ­diplomaat.

Mijn naam is Hasina.
Ik ben 14 jaar. Mijn geboorteland is Afghanistan. Mijn hobby’s zijn voetbal, muziek en boeken. Ik leer in ISK Nederlands. Ik wil dokter worden. Ik vind Nederland ook heel mooi en de Nederlandse mensen zijn aardig.

Ik ben Nadia.
Ik ben 13 jaar oud. Ik kom uit Oekraine. Ik kom uit Kahovka. Ik vind het leuk op de ISK. Het leukste vond ik lopen in de buurt van de zee. Ik hou van Nederland! Het is een mooi en positief land. Ik wilde hier al heel lang een bezoek brengen. Ik zou graag andere steden in Nederland willen bezoeken, ze zeggen dat ze erg mooi zijn. Tot nu toe ben ik alleen in Amsterdam, Leeuwarden, Franeker en enkele dorpen geweest.

Mijn naam is Carlito.
Ik ben 14 jaar oud. Ik kom uit Nigeria. Ik woon in Feanwâlden. Mijn hobby zijn tekenen en sport. Het leukste wat ik op school deed was tekenen en sporten. Ik leer Nederlands en rekenen. Ik vind sport, muziek en tekenen leuk. Ik wil professioneel sporten of goed kantoorwerk doen. Ik hou van Nederland en ook het dorp waar ik woon is erg vredig.

Hoi, ik ben Yowhanes.
Ik ben 12 jaar oud. Ik kom uit Eritrea. Ik woon in Leeuwarden. Ik hou van voetballen, sport en Nederland. Ik vind Nederlands leuk. Ik wil voetballer worden.

Mijn naam is Retag.
Ik ben 15 jaar. Ik kom uit Jemen. Ik woon in Leeuwarden met mijn gezin. Mijn hobby is muziek luisteren. De sportdag op school vond ik het leukste. Ik leer de taal. Ik vind Nederlands het leukste vak. Ik wil later dokter worden. Ik vind Nederland mooi.

Ik heet Mariam.
ik ben 14 en ik kom uit Irak. Ik zit op ISK. Ik woon in Franeker met mijn gezin. Mijn hobby’s zijn tekenen, lezen en schrijven. Ik vind basketbal en badminton ook echt leuk. Op school ik heb veel gedaan maar het leukste vind ik was schaatsen. Ik leer Nederlands en rekenen op school en ook kunst. Ik vind kunst het leukst. Ik vind Leeuwarden echt mooi.

Mijn naam is Emine.
Ik ben 15 jaar. Ik kom uit Turkije. Ik woon met mijn gezin in Sint Annaparochie. Mijn hobby’s zijn slapen en volleyballen. Het beste wat ik op school deed was sport, volleyballen. Op de ISK ik ben Nederlands aan het leren. Ik hou het meest van wiskunde. Ik wil politieagent worden als ik groot ben. Het dorp waar ik woon in Nederland is een mooie en rustige plek.


Actie Hondenpoep Aldlân

Door Wijkpanel Aldlân – Hondenpoep blijkt naast zwerfvuil een grote ergernis in Aldlân. Zeker nu het mooie weer uitnodigt om meer tijd buitenshuis te spenderen, zijn de uitwerpselen een bron van (geur)overlast. Het gaat dan niet alleen om het achterlaten van uitwerpselen in het gras of op het wandelpad, maar ook in de borders en perken die als scheiding zijn aangelegd.

Met name bij de borders en perken is het opvallend dat hondenbezitters vergeten de uitwerpselen op te ruimen. Het maaibeleid binnen de gemeente maakt dit soms lastig. Ter ondersteuning van de flora en fauna worden struiken en grasperken (deels) bewust niet gemaaid. Dit maakt het voor de hondeneigenaar lastig om de hondenpoep op te ruimen. Maar ook in dit geval wordt het oprapen van (een deel van) de uitwerpselen door alle wijkbewoners gewaardeerd!

Hondenpoep: niet in de perken, het gras of op de stoep!
Hondenpoep vergaat slecht en “het spoelt wel weg bij de volgende regenbui” is een fabel. Opruimen is het enige wat helpt. We vragen alle hondenbezitters daarom hierop bijzonder attent te zijn bij alle grasvelden, kinderspeelplaatsen, de ruimte rondom de scholen en het winkelcentrum in de wijk.

Uitdelen hondenpoepzakjes voor hondenbezitters
Eind mei heeft het wijkpanel Aldlân voor alle hondenbezitters in Aldlan een pakket aan biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes beschikbaar gesteld. Daarmee wil het panel alle hondenbezitters bedanken voor en tegelijk meehelpen met het schoonhouden van de wijk. Inmiddels hebben de meeste pakketjes hun weg naar de baasjes gevonden. We zijn erg blij met alle enthousiaste en lovende reacties van wijkbewoners die wij krijgen tijdens het uitdelen en nemen de kritische opmerkingen zeker mee! ‘Hondenpoep: niet in de perken, het gras of op de stoep!’

Vrijloopveld Ereprijs
Bij wijze van experiment zijn hondenpoepzakjes beschikbaar gesteld binnen het hek van het vrijloopveld bij de Ereprijs. Deze zakjes zijn er voor het geval dat je ‘zonder’ zit. Het is geen officiële voorziening. Breng je eigen poepzakjes mee en gebruik ze, ook op het losloopveld.

Meer informatie over het hondenbeleid in Leeuwarden?
https://www.leeuwarden.nl/klimaat-en-biodiversiteit/honden/


Het voorkomen van een val… kan dat?

Door Laura de Leeuw – Alvorens antwoord te geven op deze vraag eerst een kleine introductie over het aantal valpartijen in de gemeente Leeuwarden.­

Het geschatte percentage inwoners in Leeuwarden van 65 jaar en ouder met verhoogd valrisico is 35 % volgens de site van veiligheid.nl. Dit houdt in dat er in 2025 een kleine 9000 inwoners zijn van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. De verwachting is dat dit aantal zal oplopen tot boven de 10.000 in 2030. Anders gezegd: Een op de drie 65-plussers heeft een verhoogd valrisico. Hiervan komt 10 % jaarlijks op de Spoedeisende Hulp, dit zijn ruim 280 ouderen per dag.

Maar hoe komt dat en wat kun je eraan doen om bij de 65 % te horen die geen verhoogd risico heeft? Iedereen weet het eigenlijk wel, als je ouder wordt neemt de soepelheid van je lichaam af, worden je spieren minder sterk, ­concentratie en alertheid worden wat minder en als je een keertje ziek wordt, duurt het veel langer voor je weer hersteld bent, en soms herstel je niet meer voor 100 %. Ook neemt het medicijn- gebruik toe naar mate je ouder wordt, dit kan ook gevolgen ­hebben. Dit alles bij elkaar maakt dat we, hoe ouder we worden, hoe minder we gaan bewegen.

Goed blijven bewegen is essentieel om een val te voorkomen. Hier is dan ook een speciale richtlijn voor: De beweegrichtlijn voor ouderen is als volgt:
1 Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
2 Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve ­inspanning, verspreid over diverse dagen. Denk hierbij aan ­wandelen en fietsen, tuinieren en bv stofzuigen.
3 Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende ­activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
4 Balansoefeningen. Een goede balans zorgt ervoor dat je je ­evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt. Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van je evenwicht terwijl je staat of beweegt, zoals op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen of een voorwerp van de grond oprapen. Maar denk ook aan activiteiten als yoga, ballet, pilates of turnen.

Mocht dit niet zelfstandig lukken of ben je onzeker geworden omdat je al eerder gevallen bent, neem dan contact op met de fysiotherapeut. Die kan je hier goed in begeleiden en stapsgewijs de balans en spierkracht trainen. Een val kun je niet altijd voorkomen maar je kan jezelf trainen om niet tot de 35 % te behoren met een vergroot valrisico. Dat maakt zeker het verschil!

Laura de Leeuw Fysiotherapeut Mea Fysio


Yoga

Door Fenne Kooistra – Dit jaar ben ik sinds jaren weer gestart met een yogales. Ooit in een ver verleden lessen gehad in de Schrans.

De eerste keer dat ik in het wijkcentrum kwam viel mij de gezellige drukte op. Mensen aan de stamtafel en de vriendelijke gastvrouw Angelique en gastheer Ronnie voorzien iedereen desgewenst van koffie en thee met een koekje. De sfeer is ontspannen en dat is een prima combinatie met Yoga. Binnen in de grote zaal is het ook heel gezellig en iedereen kletst erop los. Dit is even wennen, maar zodra de lessen beginnen is het muisstil (op wat omgevings- geluid na).   Wat ik ook heel leuk vind is dat er naast de dames ook mannen zich in o.a. een kromme banaan vouwen of de maangroet doen. Compliment voor deze twee toppers. Joska geeft de Yin Yoga-les in een heel fijn tempo. Omdat Joska op dit moment in de Himalaja zit te “retraiten” hebben we nu les van Elco Bernlef. Elco doet het weer anders, maar net zo goed. Hij geeft ook Tai Chi lessen en leert ons bijvoorbeeld een aantal bewegingen met ­denkbeeldige theelichtjes. Klinkt ingewikkeld en dat is het ook (in het begin) maar het voelt altijd goed. Hanneke bijvoorbeeld ervaart elke week weer een diepe ­ontspanning en geniet hier thuis ook nog van na. Ook het ­gezamenlijke koffiedrinken is een fijne afsluiting. Kortom het is dus heerlijk om 1x per week een matje uit te rollen en om die spieren te triggeren waarvan de meesten van ons niet wisten dat we ze hadden. 

Donderdagochtend tussen 10.00-11.30 Prijs 10 lessen 100 euro normaal. In de zomer 12 lessen 100 euro.

Informatie en opgave: 
via mail info@yogametjoska.nl
www.yogametjoska.nl


Even voorstellen…

Door Maurice Paassen – Even voorstellen: mijn naam is Maurice Paassen en ik werk sinds 1 februari 2022 bij Jongerenwerk Amaryllis. Als jongerenwerker richt ik mij op jongeren tussen de 10 en 24 jaar met als doel: motiveren, talenten ontdekken en er voor de jongeren zijn wanneer ze vastlopen of een vraag hebben.

Ik ben jongerenwerker in Aldlân en ik vind het leuk om de ­jongeren uit de wijk te leren kennen en samen leuke activiteiten te organiseren. Het jongerenwerk bestaat uit veel verschillende ­activiteiten en projecten, aangeboden op straat, in scholen, ­buurthuizen en jeugdhonken. Daarin werken we waar nodig samen met ouders, school, wijk- en dorpenteams, jeugdhulp­verleningsorganisaties, gemeente, handhaving en politie. Mijn takenpakket bestaat uit het jongerenwerk op school, het jongerenwerk op straat en het draaien van een jeugdhonk en een tienerclub.

Wat is mijn rol binnen de wijk?
Twee van mijn taken voer ik uit binnen wijkcentrum Aldlân. Namelijk het begeleiden van de tienerclub en het draaien van het jeugdhonk. Het tienerwerk is op woensdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur en het jeugdhonk is open op donderdagavond van 19:00 tot 21:00 uur. Het tienerwerk is een onderdeel van het jongeren­werk waar jongeren van 10 tot en met 14 jaar kunnen samenkomen om ­verschillende activiteiten te doen onder begeleiding van een jongerenwerker. Samen zorgen we voor een gezellige, veilige sfeer waarbij iedereen welkom is. Het jeugdhonk is een avondinloop voor alle jongeren vanaf 12 jaar. Binnen kan gebruik gemaakt worden van een pooltafel, een dartbord, bordspellen, een ­Playstation en nog meer leuke dingen om er samen met de jongerenwerker (en stagiaires) een gezellige avond van te maken. Ook bieden we het meidenwerk aan, onder begeleiding van Daphne Roos. Het meidenwerk is een plek waar meiden van elkaar kunnen leren en van de meidenwerker. Door te kijken, te luisteren en elke week te evalueren bieden we per wijk een passend programma aan. Voor vragen over het ­meidenwerk kunt u terecht bij mijn collega Daphne.

Daarnaast ben ik ook één avond in de week op straat als ambulant jongerenwerker. Het jongerenwerk houdt zich daar bezig met over­lastbestrijding. Dit doen we door locaties te bezoeken waar overlast ervaren wordt, zowel overdag als in de avond, en daar leggen we contact met de groep en kijken we wat er speelt. In samenwerking met de gemeente en de wijkagent kijken we hoe we er voor kunnen zorgen dat de overlast stopt en de jongeren mogelijk naar één van onze jeugdhonken geleid kunnen worden.

Ervaar jij overlast? Zorg dan dat je een melding maakt bij het Meldpunt Overlast Leeuwarden van de gemeente, door te bellen naar 14058. Vanuit meldingen wordt de locatie een prioriteit in onze ambulante rondes.

Mocht je een vraag hebben of een goed idee, schroom niet om contact op te nemen. Of kom gerust eens langs in het wijkcentrum.

Maurice: m.paassen@amaryllisleeuwarden.nl
Daphne: d.roos@amaryllisleeuwarden.nl