Wijkkrant editie 4-2024

Van de redactie…

Wie de tijd neemt om door Aldlân te wandelen – de wijk zit vol met korte doorsteekjes voor wandelaars en vaak ook voor fietsers – vindt ook in de herfst nog veel bloeiende planten. Begin oktober zag ik ook paddenstoelen, in de berm van de Aldlânsdyk, maar voor ik ze kon fotograferen, waren ze samen met het gras platgemaaid.

Tot zo ver de letterlijke betekenis van ‘Aldlân bloeit!’ Maar er is ook de figuurlijke: er is van alles te beleven, vooral in positieve en soms in negatieve zin (vuurwerk waarmee afvalbakken zijn vernield). Deze wijkkrant is een neerslag van het positieve nieuws.

Dankzij twee nieuwe leden van het Wijkpanel Aldlân (Alef Dekker als voorzitter en Jellie Moed als secretaris) én hun kopij(-ideeën) leest u in deze wijkkrant over diverse (nieuwe) activiteiten, die deels door de nieuwe wijkpanelleden worden georganiseerd: op de pagina’s 5, 7 en 11.

Dat er veel ideeën leven over hoe de wijk nóg leuker en aantrekkelijker kan worden, kunt u lezen op de pagina’s 8 en 9: het verslag van de resultaten van de enquête over de voormalige Aldi-supermarkt in het winkelcentrumpje van Aldlân-Oost en de activiteiten in de wijk in meer algemene zin. Hoewel slechts acht mensen de moeite namen de enquête in te vullen en in te leveren, komen zij met een scala ideeën.

Ook buurtjes binnen de wijk zetten hun beste beentjes voor: zie pagina 11, met een prachtig scrabble-woord: ‘buurtborrelplank-ontmoeting’ (Zwenkgras), afgelopen zomer. De vrijwilligers en medewerkers van het wijkcentrum (mét stagiaires) zaten en zitten evenmin stil: zie pagina 17.

Kinderopvang Sinne, tussen de Poiesz-supermarkt en IKC Willem Alexander, vond het tijd voor enige vernieuwing in het kleine speelterrein voor de peuters en de kleuters. Zie pagina 19. Daar ook een kort verslag van samenwerking tussen de Fietsersond en de gemeente Leeuwarden over (het verwijderen van) ‘fietspaaltjes’ in Aldlân-Oost.

Behalve aandacht voor de flora, denken we ook aan de fauna: het feit dat het aantal egels in Nederland (en vermoedelijk ook in Aldlân) in tien jaar ongeveer gehalveerd is. Hoe egels beter te beschermen?

Opmaakredacteur Theo Houkes dook weer in de historie van de wijk, dit keer van het Van Harinxmakanaal. Wie wandelt over het voetpad langs dat kanaal, kon er in oktober nog veel bloeiende planten vinden. Oftewel: Aldlân bloeit!


Aldlânders zijn rijk aan ideeën!

€ 250 subsidie voor bewonersplan voor een beter Aldlân

Het Wijkpanel Aldlân heeft besloten om in 2024 ideeën, dromen en concrete plannen van wijkbewoners die de wijk leuker, spannender, duurzamer, hulprijker en bedrijviger maken, financieel te ondersteunen met een bijdrage van € 250.

In de wijk Aldlân is veel kennis en ervaring aanwezig. Ook leven er veel ideeën in de wijk. Dat blijkt iedere dag weer! Soms zijn de ideeën klein en soms groot. Ze leiden tot mooie plannen voor een nieuwe tuin, actief worden met een sportgroepje en het organiseren van burenhulp bij ziekte in de straat. Ook worden er ideeën geboren om een nieuw bedrijf te beginnen, om een speeltuintje  te realiseren of om een initiatief voor een Wijkcoöperatie Duurzamer Aldlân te starten.

Heb jij, hebben jullie als wijkbewoners een idee om onze wijk leefbaarder te maken of de sfeer te verbeteren, of….., dan hebben we 250 euro voor jullie om dit plan uit te werken en als het kan ook te verwezenlijken.

Wat wij van jou vragen is je idee op een A4-tje  te zetten. Vertel wat je plan is, wie er met je meewerken, hoe je de toekomst voor je ziet en waar je het geld ongeveer voor nodig hebt. 

We gaan voor leuke, spannende en verrassende ideeën! O ja, we houden het simpel, want het gaat het wijkpanel erom dat er meer activiteiten  worden ondernomen in Aldlân!

Voor informatie kun je terecht bij Alef Dekker. Een mail met je vragen kun je sturen naar alef@aldlan.nl. Vermeld wel je naam, woonadres, telefoon- en/of gsm-nummer (van de contactpersoon).

Het wijkpanel wil graag jouw/jullie plan, idee  en/of droom voor 21 november aanstaande ontvangen. Het voorstel kun je sturen naar wijkpanel@aldlan.nl


Poiesz sponsort ­ wijkkrant ­Aldlân met 50 sterke tassen

‘Nieuwe’ mensen brengen nieuwe ideeën mee. Het was trouwens oud-opmaakredacteur Harold van der Ploeg die het voorbeeld gaf: de stapels wijkkranten afleveren bij bezorgers in stevige, forse en regenbestendige plastic boodschappentassen.

Dat bracht nieuwe Wijkpanel Aldlân-voorzitter Alef Dekker op het idee, dit voor alle bezorgers van de wijkkrant in te voeren: een dubbel stel tassen, dat bij de volgende wijkkrant (zo nodig) kan worden omgeruild. “Misschien wil de enige nog in de wijk gevestigde (Poiesz-)supermarkt ze wel sponsoren?!”

Uw redacteur trok de stoute schoenen aan en vroeg filiaalleider Jan Willem  Holwerda of die hier aan mee wilde werken. “Of moat dat miskien fia it haadkantoar oanfrege wurde?”

Holwerda was meteen enthousiast. “Nee, dêr rêde wy hjir wol mei. Hoefolle hawwe jimme nedich? Fyftich? Komt yn oarder. Ik soargje dat ik se hjir op ‘e tiid haw!”


Uitslag enquête wijk-wensen en -ideeën voormalige  Aldi-gebouw en -terrein

In de vorige wijkkrant werd via een enquête gevraagd om alle wijkbewoners de kans te geven hun wensen en ideeën aan te leveren. 

In acht reacties werden de volgende antwoorden gegeven:

Welke diensten zou u centraal in de wijk wensen in plaats van verder weg in of buiten de stad?

  • Drogist (Kruidvat) of HEMA/C&A/Blokker, of iets van sportschool of muziekschool of iets waarbij meerdere zelfstandigen winkeltjes kunnen huren in het gebouw.
  • Voorzieningen voor de jeugd/jongeren/pubers/twintigers.
  • Ik vind dat alles mooi verdeeld is in de wijk. Maar dat is makkelijk praten als je op ’t Zevenblad woont.
  • Kleine winkeltjes in één pand, of alles in de oude bieb, sterflat. Spullen kopen, goedkoop en speciaal; Mini Bazaar waar mensen gebruik van kunnen maken met aparte spullen net zoals Beverwijk, maar dan dichtbij.
  • Goede ruimte voor sporten / yoga / schilderclub / lezingen / creativiteit.
  • Een wijkbibliotheek met een ruil- en weggeef afdeling, gerund door wijkbewoners; een reparatiewerkplaats voor fietsen, kleding, apparaten, e.a. zoals in Estafette.en wijkkringloopwinkel; een kapper; een intercultureel (afhaal)restaurant; een supermarkt (zoals Poiesz, die er al is); een wijkgebouw, waar activiteiten, ontmoetingsgelegenheid, cursussen, lezingen, vergaderingen e.d. kunnen worden gehouden (zoals hier al is).
  • Een wijkplein dat kan worden gereserveerd voor openlucht wijkvieringen/-ontmoeting.
  • Ruimtes voor behoud en heropleving van oude ambachten; een muziekschooltje; sportruimte binnen en buiten (de school-gymzalen?); een expositieruimte voor kunst van wijkbewoners e.a.; een gezondheidscentrum met genoeg huisartsen en fysiotherapie; een spiritueel inclusief ontmoetingscentrum voor alle godsdienstige en levensbeschouwelijke achtergronden (in de Oase?); een wijkmoestuin en eetbare planten in het openbaar groen in de hele wijk; natuurlijke speelruimte voor kinderen (klimbomen, onverharde paadjes met reliëf, plek om takkenhutten te bouwen en weer op te ruimen..).
  • Graag zou ik meer fitness-mogelijkheden zien, waar makkelijk aan kan worden deelgenomen gedurende de dag. Fit 20 is mij goed bevallen maar is mij te ver; 
  • Ik zou geen dienst kunnen bedenken voor het Aldi-complex.
  • Alle noodzakelijke voorzieningen zijn wel binnen bereik: huisarts, tandarts, apotheek, kapper.

Welke ideeën hebt u verder voor de saamhorigheid in Aldlân en hoe zou het Aldi gebouw en centrale plein daarvoor gebruikt kunnen worden?

  • Het plein lijkt wel belangrijk voor parkeren met name rond schooltijden en activiteiten wijkcentrum, maar misschien loopgroep/ sport/ spel voor middenleeftijd?
  • Als een game- en spellencentrum, en als darts-centrum.
  • Ik zie het Zevenblad als centrale plaats.
  • Maak er een kleine bazaar van, net als in Beverwijk. Zwarte markt, Bazaar, gratis entree voor minima.
  • Muziekavond / toneelavond / zangkoor / bezoeken ouderen.
  • Jaarlijks een coördinatie-wijkraad kiezen uit alle wijkbewoners (één per cluster van straten?), zonder kandidaatstelling, zodat het bestuur (“het wijkpanel”) gesteund wordt door alle wijkbewoners en ook echt de wijkbewoners vertegenwoordigt in de gemeente. Dat bestuur kan dan werkgroepjes (bijv. voor beheer van het wijkgebouw) samenstellen en vrijwilligers of professionals verwelkomen en volgens hun wensen en kwaliteiten over de initiatieven verdelen;
    Onze jeugd, die op verschillende VO-, MBO- en hogescholen uitzwermen, zou stage kunnen doen in bovengenoemde accommodaties en diensten en uitgenodigd worden om zelf met creatieve ideeën komen voor het welzijn in de wijk;
    Vrijwillige samenwerking van wijkbewoners en hun vrienden om goedgekeurde initiatieven uit te voeren;
  • Geregeld (bijv. ééns per seizoen) feestelijke wijk-burendagen voor ontmoeting van jong tot oud buiten op het centrale plein met een kampvuur, verhalen, muziek, theater, volksdansen en potluck gezamenlijke hapjes en alcoholvrije(!) dranken en gezamenlijk opruimen en schoonmaken van het plein;
  • Gepensioneerden die hun expertise overdragen en levensverhalen vertellen aan geïnteresseerde mede-wijkbewoners;
  • Financiële ondersteuning van de gezamenlijke wijkbelangen in en om het oude – te verbouwen en aan te passen – Aldi-gebouw, waaronder de uitkoop van Aldi, moet, zeker in het opstartstadium, in nauwe samenwerking met de gemeente Leeuwarden, maar zou idealiter zoveel mogelijk vanuit de wijkbewoners zelf moeten komen door en met verantwoordelijkheid voor de eigen leefomgeving. 
  • Iets met milieubewustwording en zorg voor de omgeving zou m.i. zinvol zijn;
    Er is nog teveel steen  en rommel en door bijv. een stand te hebben van OMRIN en Milieudefensie wordt info en ondersteuning geboden;
  • Een plek voor Jongeren – een eigen vaste ruimte t.b.v. muziek en ontmoeting.
  • Ook lastig. Het wijkcentrum voorziet wel genoeg in de behoefte. Leuke activiteiten, voor elk wat wils. Een groter complex? Ik zou niet weten hoe dit rendabel te maken is. Ik ben zelf wel een voorstander van woningbouw voor verschillende doelgroepen. Nog liever zou ik een Lidl zien maar dat zal wel niet kunnen.

 Hoe zou u zelf betrokken willen zijn bij de wijkgemeenschap en het eventuele gebruik van het Aldi terrein?

  • Met jong gezin en werk lukt het mij niet extra vrijwilligerswerk te doen (organiseer al activiteit in wijkgebouw en zit in ouderraad).
  • Niet. Ik werk in de vrijwillige bejaardenzorg. 
  • Niet.
  • Dat weet ik nog niet; wil eerst weten wat het wordt. 
  • Mede-organiseren en zorgen voor de bibliotheek en de kringloopwinkel; mede-organiseren van de verkiezing van het wijkpanel; mede-organiseren van de buiten-bijeenkomsten op het centrale wijkplein; mede-organiseren van inclusieve meditatieve bijeenkomsten; meehelpen in de wijkmoestuin; helpen bij wat er verder nodig is.

Wil u meehelpen om de antwoorden van de wijkbewoners op deze enquête te ordenen en als uitgangsmateriaal voor gezamenlijke bespreking en ontwikkeling te gebruiken?

Nee 3x 
Ja 4x

Opmerkingen:

  • Kan me voorstellen dat ’t Zevenblad, huisartsen, pedicure, prothese-maker, apotheek beter op z’n plek zijn op ’t plein bij oude Aldi. 
  • In het algemeen is de Frosk (nu: wijkcentrum Aldlân) goed bezig, maar de ruimtes zijn niet altijd geschikt / te klein.
  • Hartelijk bedankt voor het plaatsen van deze enquête in de wijkkrant! Ik hoop dat er veel wijkbewoners zijn die het hun moeite waard vinden om hem in te vullen en in te leveren!
  • Goed initiatief om ons als buurtbewoners te vragen wat wij voor ideeën hebben t.b.v. Aldi e.o.

Wijkcentrum doet mee aan oppakken zwerfafval

De gemeente Leeuwarden is gestart met een nieuwe campagne om zwerfafval aan te pakken: ‘Zwerfafval, dat pakken we op’. Het streven is bewoners bewust te maken om hun afval niet op straat te gooien. Als iedereen af en toe ook nog zwerfafval opraapt, wordt de gemeente een stuk schoner.

Verenigingen en stichtingen kunnen hier aan bijdragen en krijgen er ook een vergoeding voor. Ook Wijkcentrum Aldlân heeft zich gemeld. De afvalzakken, metalen ringen waar ze in passen en de afvalgrijpstokken zijn binnen. Drie manlijke vrijwilligers hebben zich inmiddels gemeld, maar daar mogen best nog meer bij!

Posters en filmpjes
Ter voorbereiding op de campagne zijn door de hele gemeente Leeuwarden posters opgehangen in bushokjes en op transformatorhuisjes. Daarnaast zijn op duizend prullenbakken magneetplaten met de campagneboodschap geplaatst. Zo krijgen mensen overal in de gemeente de oproep zien om zwerfafval op te ruimen. 

“Om de boodschap nog krachtiger over te brengen, worden er ook campagnefilmpjes gelanceerd. Zo hopen we samen de gemeente schoner en leefbaarder te maken”, aldus wethouder Gijs Jacobse.

Zwerfafval is een grote ergernis
Iedereen stoort zich in de gemeente Leeuwarden aan zwerfafval. Bij inwoners staat het hoog op de lijst van ergernissen. De resultaten van de jaarlijkse Inwonersenquête laten zien dat de ergernis over zwerfafval en overvolle prullenbakken de afgelopen jaren is toegenomen.

Wethouder Jacobse: “Een schone gemeente is belangrijk voor iedereen. Met deze campagne willen we inwoners aanmoedigen om hun afval op te ruimen en niet zomaar op straat te gooien. En als we daarnaast allemaal af en toe wat zwerfafval oprapen wordt het een stuk schoner buiten. Als gemeente kunnen we dit niet alleen.


Bestuur en vrijwilligers Wijkcentrum Aldlân zaten en zitten niet stil

In de zomer was het wat stiller in het wijkgebouw, maar nog genoeg te doen. En gelukkig maaktden onze bewoners daar volop gebruik van.

Ik schrijf dit eind september en we merken dat het weer lekker druk is met de activiteiten. Voor de tweede keer de Kinderdisco op 20 september en voor het eerst inloop vrijdagavond op 27 september. Houdt onze social media voor de volgende data in de gaten. We zijn ook te vinden op ‘Samen Leeuwarden’.

In september ook voor de tweede keer overleg gehad samen met het wijkpanel. Helaas van twee mensen afscheid moeten nemen: Ria en Omar. Bedankt voor jullie inzet. Alef en Jellie hebben de plaatsen opgevuld als voorzitter en secretaris van het Wijkpanel.

We zijn bezig met verschillende onderwerpen: Schoon Belonen Leeuwarden op de kaart zetten, een bakje buiten samen met Amaryllis, bezoek van onze wethouder Evert Stellingwerf, financiering van meubels, moestuin en andere zaken.

We hebben dit jaar ook stagiaires van MBO4 Social Work. Die hebben we al verschillende opdrachten gegeven zoals het organiseren van een spelletjesmiddag of avond voor de jeugd. Blijf het volgen op onze social media.

De komst van Sinterklaas, 30 november, wordt toch weer georganiseerd met Nijlân, door de inzet van Annelies, Jessica, Roderick en Robin. Het binnenedeelte zal anders zijn, maar zeker niet minder leuk.

We zoeken nog steeds vrijwilligers, ook al is de groep ondertussen behoorlijk gegroeid, maar onze activiteiten ook. Vooral het bestuur zou de activiteiten graag wat verdelen over meer bestuursleden. Eén keer per maand hebben we op een dinsdagavond vergadering. 

Helaas door omstandigheden moesten we ook afscheid nemen van Grietje, ze deed ook zoveel: schoonmaken, ruilbeurs, wijklunch, inspringen bij evenementen, helpen bij Boezemvriendinnen…. Grietje ook jouw lieve persoonlijkheid en gezelligheid zullen we missen. We hopen je nog vaak te zien bij de activiteiten. Bedankt.

Bingo hoeven we toch niet te stoppen, ondanks alle commotie over dit onderwerp bij de overheid. Maar zo lang het niet officieel is, zullen wij geen drank schenken bij de Bingo. Elke eerste vrijdag van de maand zijn jullie weer welkom.

Op een rijtje

Sport: Senioren Fitness, Salsa, Line Dancing, Dance-up, Circuit sport, Yoga en Topfit bij de Weide.
Creatief: Haakgroep, Ontmoeten en Meedoen, Collectief Creatief, Blije Papegaai Meidenwerk, Babypleed en Naailes.
Koken en eten: Wijklunch, Stadskantine en Collectief Koken
Inloop: Koffieochtend, Jongereninloop, Tienerinloop en Volwasseninloop op vrijdagavond.
Spel: Bridge, Klaverjassen, Bingo en Biljart. Ook bij Ontmoeten en Meedoen worden spelletjes gespeeld.
Evenementen: Sinterklaasintocht, Rommelmarkt en of Tuinverkoop, Ruilbeurzen. Volgend jaar willen we een wijkfeest organiseren.
Extra: Stichting Boezemvriendinnen, Weggeefkast/koelkast, kerk BHM en mini-bieb. De Haakgroep haakt voor een weeshuis in Kenia en voor organisaties die naar Oekraïne gaan en naar Roemenië. En niet te vergeten de Moestuin!

Elke avond is er wel iets te doen in onze grote zaal bij het wijkcentrum. Voor een workshop of informatiebijeenkomst voor maximaal 20 mensen hebben we nog genoeg ruimte. Wil jij ook iets organiseren dan horen we het graag. (geen particuliere feesten!)

Voor informatie wijkcentrumaldlan@gmail.com of 06 – 8200 3197.


Kinderopvang Sinne vernieuwt speelterreintje

Kinderopvang Sinne, tussen supermarkt Poiesz en de christelijke IKC Willem Alexander-basisschool, heeft het speelterreintje aan de zuidkant van het gebouw flink laten vernieuwen. Het heuveltje aan de straantkant is behouden en voorzien van nieuwe graszoden.

“We streven altijd naar gevarieerde speelruimte, die bovendien voor de kinderen veilig moet zijn”, zegt woordvoerster Alexandra namens IKC Kinderkoepel Sinne. “Daarom is het af en toe goed om de speeltuin te vernieuwen.”

Hovenier Van Beets heeft er een paar weken werk aan gehad en de boel even flink op z’n kop gezet. In de week van woensdag 9 oktober werd het karwei afgerond. Die dag maakte uw redacteur-verslaggever nog een paar foto’s, net als bij het begin van de werkzaamheden.

Kinderopvang en IKC Willem Alexanderschool werken samen en delen het grote schoolplein, zij het dat de kleuters meestal aan de zuidkant blijven en de ‘grote kinderen’ aan de noordkant. Daar is bovendien het schoolplein al eerder flink vernieuwd.


Gemeente wil 24 van 33 ­‘fietspaaltjes’ verwijderen

door Gerrit van der Meer

In Aldlân Oost, in de omgeving van het winkelcentrum en het wijkcentrum, struikel je bijna over (vooral) betonnen en (soms) houten paaltjes op de vaak smalle fiets- en wandelpaden. Ze vergen vaak behoorlijk wat stuurkunst om er niet tegenaan te fietsen.

Wijkbewoonster én actief lid van de Fietsersbond Dieneke Bulens vroeg de gemeente Leeuwarden of een verkeersambtenaar eens wilde komen kijken, of er niet wat paaltjes verwijderd kunnen worden. Dat geschiedde kort na de zomervakantie, 27 augustus 2024.

De nog jonge ambtenaar, Elina Oost, nam overal foto’s van de paaltjes waar Dieneke haar op wees. Oost beloofde met haar collega’s te overleggen wat ze zou adviseren. Binnen een paar weken ontving Dieneke een keurig en overzichtelijk verslagje: alle bekeken paaltjes waren gefotografeerd én van alle paaltjes werd – met enige onderbouwing – vermeld of ze verwijderd konden worden, of dat ze moesten blijven staan, of dat er nog iets anders mee moet gebeuren. Zoals: opvallender maken of vervangen door een metalen paaltje.

Conclusie: van de 33 bekeken paaltjes kunnen er 24 verwijderd worden, negen blijven staan of worden vervangen door een beter zichtbaar paaltje of moeten iets worden verplaatst. Nu maar hopen dat er binnenkort ook actie wordt ondernomen. Zo ja, dan heeft Elina Oost haar pas verkregen vaste aanstelling bij de gemeente Leeuwarden wel verdiend.


Help de egels
de winter door, ook in Aldlân

De egel heeft het moeilijk. De afgelopen tien jaar is de populatie in het wild gehalveerd. Dit heeft onder andere te maken met verstedelijking van de leefomgeving van de egel, en het gebruik van pesticiden in de landbouw. Ook de droogte die zich steeds vaker voordoet in de zomer, maakt dat de egel moeite heeft om voldoende voedsel te vinden. De egel kan dus wel wat hulp gebruiken. En dat kan al beginnen in uw tuin.

Egelvriendelijke tuin
Er zijn verschillende manieren om een egel in de tuin een handje te helpen. Zorg voor een natuurlijke omgeving met schuilplaatsen zoals bladeren, takken of struiken. Egels houden van een rommelige tuin. Creëer een gevarieerd terrein met gras, bloemen en hoge planten, waartussen egels zich goed kunnen verstoppen.

Voeding
Zet een bakje met egelvoer, katten- of hondenbrokjes neer en zorg voor een waterbron, zoals een ondiepe schaal met vers water (nooit melk!). Zo kan de egel toch voedsel en water vinden ten tijde van voedselschaarste en droogte.

Toegankelijke tuinen
Steeds meer mensen zetten een hoge schutting om hun tuin. Dit maakt het voor de egel moeilijk zich te verplaatsen binnen zijn leefgebied. Maak doorgangen in hekken of schuttingen, zodat egels zich vrij kunnen verplaatsen tussen tuinen. Een opening van ongeveer 13×13 cm is ideaal.

Veilige omgeving
Vermijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen (pesticiden en herbiciden) die schadelijk kunnen zijn voor egels en insecten. Controleer de tuin voordat er gemaaid of gegraven gaat worden, zodat niet per ongeluk een egel geraakt wordt.

Egelhuisje
Maak een veilige, droge plek waar egels kunnen overwinteren. Dit kan een hoop bladeren en takken zijn, of een speciaal ontworpen egelhuisje.

Educatie en bewustwording
Deel informatie met vrienden en buren over het beschermen van egels en hoe zij ook kunnen helpen. Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kunnen mensen een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van egels in hun omgeving.

Foto’s en informatie van De Fûgelhelling (tussen Drachten en Ureterp)


Het Van Harinxmakanaal

Het verhaal van het Van Harinxmakanaal begint iets meer dan 100 jaar geleden. Al in 1901 pleitte de provincie Groningen voor een goede waterweg-verbinding met Amsterdam en liet daar in 1906 een plan voor ontwerpen. Zo’n verbinding zou voor een groot deel door Friesland komen te lopen. De Provinciale Staten van Friesland zag dat plan wel zitten, onder voorwaarde dat er ook een aansluitende waterweg van Fonejacht (bij Warten) naar Harlingen zou worden gemaakt om een betere verbinding naar de zee te krijgen. 

Het duurde tot rond 1920 dat er een serieus plan kwam voor de drie noordelijke provincies: het “Plan tot verbetering van de vaarwegen Groningen – IJsselmeer en Fonejacht – Harlingen”, kortweg ‘Kanalenplan’.

Op 1 april 1935 werd er door Provincie Friesland een speciale ‘Kanalendienst’ onder leiding van ir. F. Volker in het leven geroepen. Die Kanalendienst moest er voor zorgen dat zoveel mogelijk bestaande waterlopen breder en dieper gemaakt werden met zo weinig mogelijk belemmeringen voor de grote scheepvaart. En waar nodig moest er nieuw gegraven worden. Dat gebeurde tussen 1946 en 1951 voor  het deel bij Leeuwarden. Het graafwwerk werd met de hand gedaan. Schop, kruiwagen en kiepkar waren de gereedschappoen waar werkloze mannen, in grote ploegen in het kader van de ‘Werkverschaffing’ mee aan de slag moesten. 

Aan het verbreden en verdiepen van de bestaande waterlopen kon vrij vlot worden begonnen. Dat gold o.a. voor het eerste stuk van de bestaande route vanaf de Fonejacht naar Leeuwarden: Schalkediep, Langemeer en Langdeel tot aan het Woudmansdiep. Toen moest er een beslissing komen of vanaf dat punt het nieuwe kanaal ten noorden of ten zuiden van Leeuwarden zou worden gegraven.. De Provincie Groningen, en ook de Minister van Waterstaat, wilde het tracé langs het noorden van de stad hebben. 

Dat zou goedkoper zijn. De gemeente Leeuwarden samen met Gedeputeerde Staten, willen juist het nieuwe kanaal aan de zuidkant realiseren. Dat zou dan beter aansluiten bij de nieuwe industrieterreinen aan de west-  en oostkant van Leeuwaden. 

De zuidelijke route om Leeuwarden, langs wat later Aldlan zou gaan heten, werd pas in 1947 aanbesteed. 

Op het eilandje dat ontstond tussen het Woudmansdiep en het nieuwe kanaalvak werd baggerspecie uit het kanaal opgeslagen. Vanaf 1953 werd deze woeste grond door Leeuwarden als recreatiepark ingericht en kreeg het officieel de naam Froskepôlle, een naam die al eeuwenlang bekend was in die buurt (1592 waterherberg Froskenburch , 1621 Froskepol, 1784 Froskepolle!)

Er wordt nog steeds gewerkt aan het Van Harinxmakanaal .

Om nog grotere schepen (Klasse V, tot 110 meter) soepel door het kanaal te laten lopen, staat nog een aanpassing van de bocht bij de Froskepolle op het programma. Volgens de planning zou dat ‘na 2023’ gebeuren…..